Heb je ruimte over in je huis en wil je iets betekenen voor een jongere die net op eigen benen staat en jouw steun goed kan gebruiken? Dan is Kamers met Aandacht iets voor jou.
Nieuwsgierig? Kom naar onze online informatieavond.
Wanneer jongeren uit kwetsbare situaties na hun 18e op zichzelf gaan wonen, is het fijn als ze kunnen terugvallen op iemand in hun directe omgeving. Voor een praktische vraag of een luisterend oor.
Jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg, hebben niet altijd familie of vrienden die een handje kunnen helpen. Daardoor is de kans groot dat ze struikelen op het moment dat ze helemaal alleen gaan wonen.
Bij Kamers met Aandacht bied je als hospitaverhuurder nét dat steuntje in de rug dat ze nodig hebben.
Bekijk hieronder de ervaringsverhalen.
Riccardo (20) huurder van een Kamer met Aandacht
Ellen (71) verhuurder van een kamer met aandacht
De jongeren die in aanmerking komen voor een Kamer met Aandacht hebben geen verslavingsproblemen en geen psychische problemen die hun dagelijks functioneren in de weg staan. Het zijn “gewone” jongeren die naar school gaan en/of werk hebben. Alleen hebben zij vaak geen steunend netwerk bij wie zij terecht kunnen. Door een hospitakamer mét een klein beetje aandacht bieden we ze een vangnet en daarmee betere perspectieven voor de toekomst.
Nee, dat is niet nodig. De jongere wordt begeleid door een ambulant begeleider. Deze komt 1x per week bij de jongere langs om te kijken of alles goed gaat. Als hospitaverhuurder geef je aandacht in de vorm van een praatje, een luisterend oor of praktische hulp.
Dat ligt eraan. Ook als je zelf een woning huurt, kun je toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat je je huurtoeslag kwijt raakt. Kamers met Aandacht werkt altijd met tijdelijke huurcontracten, waardoor het merendeel van de woningcorporaties toestemming geeft. Kamers met Aandacht helpt je hierbij.
Iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Heb je koop- of huurwoning? Werk je, heb je een uitkering of ben je gepensioneerd? Ook jij kunt verhuurder worden. Of het nu een extra slaapkamer is met gedeelde voorzieningen of een zolderkamer met eigen keukenblokje. Wij kunnen zelfs een tiny house in je tuin plaatsen en aansluiten!
Kamers met Aandacht heeft de mogelijkheid om kleine verbouwingskosten te vergoeden als dit het verhuren van een Kamer met Aandacht mogelijk maakt. Wil je bijvoorbeeld je keuken liever privé houden? Dan is het plaatsen van een kitchenette met wateraansluiting op de kamer mogelijk. Ook het plaatsen van een douchecabine behoort tot de mogelijkheden. Wij denken graag mee in kansen en ondersteunen verhuurders bij de praktische uitvoering.
Bij hospitaverhuur wonen de huurder en de verhuurder (de hospita) in dezelfde woning, maar vormen geen gemeenschappelijk huishouden. Je verhuurt een Kamer met Aandacht voor minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar. Als hospita van Kamers met Aandacht kun je maximaal twee Kamers met Aandacht verhuren.
Je verhuurt een Kamer met Aandacht voor minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar.
Dat is afhankelijk van de kamer en de voorzieningen. Belangrijk is dat de Kamer met Aandacht voor de jongere betaalbaar is. Een voorwaarde is daarom dat je huurprijs in ieder geval niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie (www.huurcommissie.nl), waarbij wij een maximum hanteren van 450 euro.
Ja. Om een kamer te verhuren in je koopwoning, is het verplicht om toestemming te vragen aan je hypotheekverstrekker. Gelukkig zijn er al veel hypotheekverstrekkers die hier toestemming voor geven. Indien nodig ondersteunen wij je hierbij.
Hulp voor 100 dak- en thuisloze jongeren
In Nederland zijn er 9.400 dak- en thuisloze jongvolwassenen, vaak door het abrupt stoppen van jeugdzorg bij 18 jaar. In 2023 verzamelde Stichting Het Vergeten Kind 141.179 handtekeningen met de campagne ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’ om deze grens te veranderen. Omdat deze verandering te langzaam gaat, werken Het Vergeten Kind en Stichting Kamers met Aandacht samen en hopen met deze campagne, mogelijk gemaakt door steun van de Nationale Postcode Loterij, minimaal 100 extra jongeren uit kwetsbare situaties aan een woonruimte met een beetje aandacht te helpen.
Heb jij thuis een kamer over?
Volg je hart, vul je huis