Kamertekort voor jongeren die extra aandacht nodig hebben: 'Luisterend oor, geen zorgverlener' - Kamers met Aandacht Menu

Kamertekort voor jongeren die extra aandacht nodig hebben: ‘Luisterend oor, geen zorgverlener’

Tom Scheele

8 augustus, 2023

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel

Provincie Utrecht – Nog een zolderkamer of hoekje in je tuin over? De stichting Kamers met Aandacht is hard op zoek naar Utrechters die een jongere in huis willen nemen. 22 verhuurders zijn er nodig om alle jongeren een plekje te geven. En dat is belangrijk, vindt directeur van de stichting Bianca van der Neut.

Kamers met Aandacht richt zich specifiek op 18 tot 23-jarigen die uitstromen vanuit de jeugdzorg óf vanuit een onveilige of slechte thuissituatie. “Jongeren die om die reden niet binnen hun eigen netwerk aan een kamer kunnen komen”, legt Van der Neut uit. “Eigenlijk hebben ze nog een tussenstapje nodig voordat ze helemaal zelfstandig kunnen wonen.”

Meer dan een kamer

Zo’n tussenstapje bieden Piet en Sabine van der Heijden uit Houten. Voor de tweede keer inmiddels. Op dit moment huurt een 22-jarige vrouw een kamer bij hen. Waarom besloten zij hieraan mee te doen? “We zagen een paar jaar geleden een interessant woonproject, maar dat betekende wel dat we moesten kopen. Dat was financieel wat krap en er was meer ruimte dan we nodig hadden”, vertelt Piet.

Een kamer verhuren was de oplossing. Het echtpaar installeerde een keukenblok in een van de kamers en liet een extra badkamer bouwen voor de huurder. “In eerste instantie verhuurden we particulier, maar dat beviel niet.” Toen kwam Kamers met Aandacht op de radar.

Na 2,5 jaar durft Van der Heijden wel te stellen dat dat wél bevalt. “Je biedt iemand niet alleen woonruimte, maar ook de aandacht die nodig is. Je eet regelmatig samen en praat dan over van alles en nog wat.”

Soms zit iemand er helemaal doorheen. Dan drink je een kop thee samen en praat je niet zoveel, dan ben je er gewoon.

Piet van der Heijden, verhuurder

Daarbij komen soms ook serieuze onderwerpen op tafel, zegt Van der Heijden. “Soms zit iemand er helemaal doorheen. Dan drink je een kop thee samen en praat je niet zoveel, dan ben je er gewoon. Zoals dat normaal bij vrienden of familie gaat. Dat vangnet is er even niet. Het is mooi dat je dan zelf dat vangnet een beetje vorm kunt geven.”

Het is precies de bedoeling van Kamers met Aandacht. Toch lukt het op dit moment niet zo’n vangnet aan iedereen aan te bieden. Dat heeft volgens Van der Neut meerdere redenen. “De wooncrisis speelt een rol. Iedereen zoekt een woning.” Maar er spelen ook andere factoren.

Dat is goed te zien op de website van de stichting, op de pagina met meest gestelde vragen. “Haal ik een probleemjongere in huis?”, staat bovenaan. Niet iets om bang voor te zijn, vindt Van der Neut. Het gaat volgens haar om gewone jongeren, alleen hebben zij vaak geen netwerk waarbij ze terecht kunnen.

Leeuwen en beren

Bovendien wordt er van tevoren goed gekeken naar de match tussen verhuurder en jongere. Met beide is er een intake en daarna volgt een klikgesprek. “Maar het belangrijkste is waar de jongere behoefte aan heeft. De verhuurder hoeft geen zorgverlener of iets dergelijks te zijn. Die is in principe niets meer dan een luisterend oor en een oogje in het zeil.”

Van der Heijden beaamt dat. Hij is blij dat hij en zijn vrouw op deze manier iemand die het nodig heeft kunnen helpen. Hij raadt het daarom iedereen aan. “Als je dit nog niet doet en het overweegt, zie je waarschijnlijk allemaal leeuwen en beren op de weg. Daar moet je even voorbij, want zo ingewikkeld is het niet en er zit gewoon een goede organisatie achter. En het levert je ook zelf wat op.”

Heb je nu geen kamer over, maar wel een grote tuin? Ook dan kan je je aanmelden. Kamers voor Aandacht plaatst namelijk ook woonunits voor jongeren. “Tuinkamers met aandacht”, grapt Van der Neut. “Eigenlijk kan iedereen zich aanmelden. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.”