Stichting Kamers met Aandacht wint AandachtsAward 2023.  - Kamers met Aandacht Menu

Stichting Kamers met Aandacht wint AandachtsAward 2023. 

Rotterdam, 13 november 2023 

Donderdag 9 november 2023 heeft Kamers met Aandacht met trots de AandachtsAward 2023 in ontvangst genomen, een erkenning van hun uitzonderlijke bijdrage aan het ondersteunen van kwetsbare jongeren op weg naar zelfstandigheid. De AandachtsAward, uitgereikt door Stichting Luistergoud, is bedoeld om sociale initiatieven te belonen die de verbinding en het begrip tussen burgers in Rotterdam en omgeving versterken. De award bestaat uit verschillende geldprijzen, met als hoofdprijs 7.500 euro en een prestigieuze wisseltrofee. 

Lucas Meijs, hoogleraar en voorzitter van de jury, overhandigde de award aan Charge, een jongere die dankzij Kamers met Aandacht een kamer heeft gevonden in de regio Zuid Holland Zuid. Samen met regio-coördinator Mirjam van den Hoek nam Charge de wisseltrofee in ontvangst. Charge liet weten dat de impact van Kamers met Aandacht niet alleen op de woonsituatie betrekking heeft, maar ook op het ontstaan van vriendschappen: “Kamers met Aandacht heeft mij niet alleen een woonplek gebracht bij een mevrouw die genoeg ruimte had en open stond voor een kamergenoot, maar ook nu een van mijn beste vrienden is.” 

Juryrapport 
De jury was onder de indruk van het innovatieve concept van Kamers met Aandacht, waarbij jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder sociaal netwerk worden gekoppeld aan particulieren die een kamer beschikbaar hebben. Deze particulieren bieden niet alleen een woonruimte aan, maar creëren ook een ondersteunende omgeving voor de jongeren. 

“Kamers met Aandacht levert een uitzonderlijke bijdrage aan het ondersteunen van kwetsbare jongeren op weg naar zelfstandigheid, en daarmee verdient het de AandachtsAward van 2023,” aldus de juryvoorzitter Lucas Meijs. 

Naast Kamers met Aandacht werden ook Bureau Leuke Zaken en Krachtvrouwen Oude Westen beloond met respectievelijk de tweede en derde prijs. 

Over Luistergoud  
Luistergoud investeert in de participatiesamenleving van Rotterdam en omgeving. Ze doet dit met een programma dat de verbinding tussen mensen versterkt. Naast de Award en de Aandachtslezing geeft Luistergoud gratis trainingen in luistergesprekken aan non-profit organisaties. 

Over Kamers met Aandacht 
Kamers met Aandacht richt zich op jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 23 jaar, die weliswaar de wens hebben om zelfstandig te wonen maar nog niet volledig op eigen benen kunnen staan. Deze jongeren, variërend van werkenden tot studenten, hebben om verschillende redenen niet langer de mogelijkheid om bij hun ouders te wonen en hebben beperkte sociale steun. Sommigen hebben een verleden in de jeugdzorg, anderen verblijven in opvangcentra of staan op het randje van dakloosheid. Het “Kamers met Aandacht” project biedt deze jongeren een helpende hand op weg naar volwassenheid.