Verhuurder Ada maakt heldere afspraken - Kamers met Aandacht Menu

Verhuurder Ada maakt heldere afspraken

Ada is één van de verhuurders van Kamers met Aandacht. Sinds 2019 matcht deze stichting jongeren, die nog nét even een tussenstapje nodig hebben, aan mensen die een kamer willen verhuren. De jongeren zijn toe aan zelfstandig wonen, maar hebben behoefte aan iemand in de buurt. Een luisterend oor, helpende hand en een beetje oog voor elkaar is wat Kamers met Aandacht vraagt. 

Voor jong en oud

Inmiddels zijn er in de regio Utrecht al 25 jongeren verhuisd. De verhuurders variëren in leeftijd van 25 tot 75 jaar. Het zijn stellen, alleenstaanden en woongroepen en de kamers variëren van een kamer in een eengezinswoning of appartement tot aan een zelfstandig klein huisje in de tuin.

Sinds oktober 2019 verhuurt Ada ook een kamer aan een jongere. “Ik las in een lokale krant over ‘Kamers met Aandacht’ en vond het een leuk project. Later zag ik in de bibliotheek een flyer liggen. Ik had een kamer over en dacht al na over verhuur, zodat ik niet meer alleen was in mijn eengezinswoning. Natuurlijk kon ik ook iemand van het prikbord in de supermarkt plukken, maar dit leek me ook een goed idee.”

Verhuurder Ada is blij dat ze haar huis deelt met een jongere

Passende match

Verhuurder Ada mailde projectleider Bianca. “Ze kwam met een collega langs en vroeg wie ik ben en wat mijn verwachtingen en voorkeuren zijn. Zo maken ze een passende match met een jongere. Er volgde een kennismakingsgesprek tussen de jongere, zijn begeleidster, Bianca en ik. Het is bij mij voor (maximaal) twee jaar maar het kan minimaal één tot maximaal vijf jaar bij onzelfstandige woonruimte. Er moest ook nog wel het één en ander geregeld worden. Ik woon in een huurwoning dus ik moest eerst toestemming vragen aan de woningbouwvereniging. Ze verleenden alle medewerking en vonden het zelfs leuk. Bij de Belastingdienst moet je ook nog het nodige regelen voor onderverhuur zodat je geen toeslagen kwijtraakt”

Heldere afspraken

Ada over haar rol als verhuurder. “Het bevalt me tot nu toe goed. Ik pik wel signalen op maar uiteindelijk is het aan hem en zijn begeleider om er samen iets aan te doen. Daar hebben we ook duidelijke afspraken over gemaakt. Hij is gewoon een huurder.”

De kern volgens verhuurder Ada? Heldere afspraken maken. “Mijn huidige huurder maakt gebruikt van de keuken, de badkamer en het toilet. We hebben afgesproken dat mijn woonkamer privé blijft en dat gaat prima. Hij komt dus niet bij mij op de bank hangen.”

Heeft ze advies voor anderen die overwegen een ‘Kamer met Aandacht’ te verhuren? “Doe het gewoon en bezoek een online informatiebijeenkomst. Niet bang zijn, denk wel goed na over wat je grenzen zijn en wat je nodig hebt. Of je ertegen kunt dat iemand je badkamer gebruikt en dat je ruimte moet maken in je huis. Het heeft ook iets gezelligs. We hebben niet zoveel met elkaar te maken. Af en toe spreken we eens af om samen te koken of maken we even een praatje. En dat is prima.”