Hospitaverhuur
Wat is hospitaverhuur?
Heb jij een extra kamer over en overweeg je hospitaverhuur? Dit is een prachtige kans om een jongere in een kwetsbare situatie een veilige woonplek te bieden, terwijl jij profiteert van een stabiel extra inkomen. Bij hospitaverhuur wonen de huurder en de verhuurder (de hospita) in dezelfde woning, maar vormen geen gemeenschappelijk huishouden. Hospitaverhuur is mogelijk in zowel koop- als huurwoningen.
Bij Kamers met Aandacht helpen we verhuurders die een kamer willen aanbieden aan jongeren van 18 tot 23 jaar die uit een (jeugd)zorginstelling komen of dakloos dreigen te worden. Door hospitaverhuur bied je niet alleen onderdak, maar ook een steuntje in de rug en een veilige en stabiele omgeving waar jongeren aan hun toekomst kunnen bouwen.
Hoe werkt hospitaverhuur?
Wanneer je kiest voor hospita verhuur via Kamers met Aandacht, verloopt het proces soepel en overzichtelijk:
- Kennismaking & Advies: We bespreken je wensen en verwachtingen rondom de verhuur van je kamer.
- Match met een jongere: We zoeken een huurder die past bij jouw situatie en voorkeuren.
- Begeleiding & Ondersteuning: Tijdens de verhuurperiode sta je er niet alleen voor. Wij bieden ondersteuning waar nodig.
- Duur van de verhuur: Hospitaverhuur bij Kamers met Aandacht geldt voor een periode van minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar.
Waarom kiezen voor hospitaverhuur?
Hospita verhuur heeft veel voordelen, zowel voor jou als voor de huurder:
- Extra inkomsten: Verdien een eerlijk bedrag door een kamer te verhuren. Je mag een kamer voor maximaal 500 euro per maand verhuren. In 2025 mag je tot € 6324 een kamer verhuren zonder dat je er belasting over hoeft te betalen.
- Maatschappelijke bijdrage: Help een jongere met een veilige woonplek.
- Fiscale voordelen: In sommige gevallen kun je belastingvrij een kamer verhuren. Let op! Dit geldt alleen als je onder het bedrag blijft van € 6.324
- Sociale verbinding: Je biedt niet alleen woonruimte, maar ook informele steun door middel van een luisterend oor, af en toe een praatje of een keer samen koken of eten.
Een goede match voor succesvolle hospitaverhuur
Om hospitaverhuur prettig en succesvol te maken, zorgen we voor een goede match tussen jou en de huurder. Wij kijken naar belangrijke aspecten zoals:
- Hoeveel privacy jij en de huurder willen.
- Of je openstaat voor een praatje of juist behoefte hebt aan rust.
- Of je de jongere ook praktische ondersteuning wilt bieden.
Start met hospitaverhuur
Wil jij een kamer beschikbaar stellen via hospitaverhuur en een jongere helpen? Neem contact op met Kamers met Aandacht en ontdek hoe jij het verschil kunt maken. Bekijk ook de inspirerende verhalen van andere hospita’s en huurders die samen een positieve woonomgeving hebben gecreëerd.
Voor wie is hospitaverhuur geschikt?
Hospitaverhuur is een ideale optie voor mensen die een kamer over hebben en openstaan voor een sociale woonvorm. Dit kunnen alleenstaanden zijn, senioren, ouders van uitwonende kinderen of iedereen die graag een steentje bijdraagt aan de maatschappij. Het is vooral geschikt voor mensen die het prettig vinden om huisgenoten te hebben, maar toch hun eigen leefruimte willen behouden.
Wat als je twijfelt over hospitaverhuur?
Twijfel je of hospitaverhuur iets voor jou is? Dat is begrijpelijk. Het is een beslissing die invloed heeft op je woonsituatie en dagelijkse leven. Kamers met Aandacht biedt vrijblijvend advies en helpt je bij het verkennen van de mogelijkheden. Je kunt ook kennismaken met andere hospita’s tijdens onze maandelijkse online informatiebijeenkomsten en ontdekken of het bij je past.
Ervaringen van andere hospita’s
Veel hospita’s ervaren hospitaverhuur als een waardevolle en verrijkende ervaring. Ze bouwen een bijzondere band op met hun huurder en merken dat ze echt iets kunnen betekenen in iemands leven. Zo vertelt hospita Marjan: “Het is fijn om een jongere op weg te helpen en tegelijkertijd gezelschap in huis te hebben. Het voelt goed om mijn lege kamer zinvol te benutten.” Op deze pagina delen we meer ervaringsverhalen van hospita’s en huurders.
Wist je dat?
- Er Kamers met Aandacht gerealiseerd worden bij gezinnen of alleenstaanden, maar ook in studentenhuizen, tuinhuizen, gastenverblijven of woongroepen.
- Veel woningcorporaties samenwerken met Kamers met Aandacht. Dus ook als je een huurwoning hebt, kun je toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat je je huurtoeslag kwijt raakt.
- Op de website van de overheid meer informatie staat over de regels rondom hospitaverhuur.
- De slaapkamer niet groot hoeft te zijn, zolang de jongere gemiddeld 12 m2 aan woonruimte heeft.
- Een eigen badkamer of keukentje niet noodzakelijk is. Mocht dit wel wenselijk zijn, dan heeft Kamers met Aandacht goed contact met fondsen die een kleine verbouwing mogelijk financieel kunnen ondersteunen.
- Kamers met Aandacht 24/7 bereikbaar is voor verhuurders. Je staat er dus nooit alleen voor!