Menu

Kamer verhuren

Heeft u een kamer met aandacht?

“Onze ‘aandacht’ varieert van het uitlenen van een oplader tot het ophalen van een kapotte fiets” (Maarten – verhuurder)

Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een alleenstaande moeder of ouderen thuis, boven een winkel, of in een studentenhuis.

Het is niet belangrijk hoe groot een kamer is. Ook is een eigen toilet of keuken niet noodzakelijk. Het belangrijkst is dat de kamer voor de jongere betaalbaar is. Een voorwaarde is daarom dat uw huurprijs in ieder geval niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie (www.huurcommissie.nl). En in verband met de stabiliteit voor jongeren vragen wij van u dat u de kamer voor minimaal een jaar verhuurt.

Heeft u een kamer maar zijn er eerst kleine aanpassingen nodig in uw woning om het verhuren mogelijk te maken? Ook dan denken wij graag met u mee. Daarnaast zien wij ook mogelijkheden om tijdelijk woonunits bij particulieren of bedrijven te plaatsen.

Hoeveel aandacht moet u bieden?

U bepaalt als verhuurder zelf hoeveel ‘aandacht’ u wilt bieden. En u overlegt samen met de begeleider en de jongere op welke manier u deze biedt.

Misschien vindt u het gezellig als een jongere af en toe mee eet? Lijkt het u leuk om samen te sporten? Of helpt u liever met de administratie? Sommige jongeren zijn op hun beurt bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld klusjes in en om het huis, oppassen of boodschappen halen.

Bij wie kunt u terecht?

Nadat u uw kamer heeft aangemeld komt de coördinator eenmalig langs voor een bezichtiging en een kennismakingsgesprek met u en eventuele huisgenoten. Dit is nodig om te komen tot een goede ‘match’ tussen uw woon- en begeleidingsaanbod en de behoefte van de jongere. Als er een match is gemaakt dan komt de jongere samen met de begeleider kennismaken. Ook worden er afspraken gemaakt over waar de jongere terecht kan mocht het wonen op uw kamer met aandacht niet goed gaan.

De betrokken jeugdhulpaanbieder blijft zo lang als nodig is verantwoordelijk voor de begeleiding van de jongere, en is ook uw aanspreekpunt. In dringende gevallen kunt u ook contact opnemen met het coördinatiepunt.

Voor de veiligheid van onze jongeren vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag van iedereen die ‘aandacht’ biedt. De kosten hiervoor worden natuurlijk door ons vergoed.

Aanmelden van een kamer of woonruimte

Heeft u thuis een kamer vrij of bezit u woonruimte die u wilt verhuren aan een jongere uit de jeugdzorg? Dan kunt u zich hier aanmelden. Wilt u een kamer zonder ‘aandacht’ verhuren? Ook dat is prima. In dat geval zoeken wij zelf een ‘buurtvriend’ voor de jongere.