Kamer verhuren - Kamers met Aandacht Menu

Kamer verhuren

Informatie voor verhuurders

Heb je een vrijstaande kamer in huis en overweeg je deze te verhuren? Denk dan eens aan hospitaverhuur. Als hospita van een Kamer met Aandacht kan je een veilige woonplek bieden aan een kwetsbare jongere die zelfstandig gaat wonen en daarbij nog een klein steuntje in de rug nodig heeft. 

Kamers met Aandacht richt zich op jongeren die uitstromen uit een (jeugd)zorginstelling of die dak- of thuisloos dreigen te worden. Het gaat om jongeren van 18 tot 23 jaar.

Hoe werkt het?

Bij hospitaverhuur wonen de huurder en de verhuurder (de hospita) in dezelfde woning, maar vormen geen gemeenschappelijk huishouden. Je verhuurt een Kamer met Aandacht voor minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar. Als hospita van Kamers met Aandacht kun je maximaal twee kamers met aandacht verhuren.

Wil je graag een jongere helpen, maar vind je het ook spannend wie je dan in huis haalt? Of twijfel je of hospitaverhuur wel kan met oog op alle regeltjes? Kamers met Aandacht helpt je graag bij de overweging en voorbereiding.

Match met de jongere

Als verhuurder van een Kamer met Aandacht kan je een groot verschil maken in het leven van een jongere. Je kan net dat steuntje in de rug zijn, waardoor een jongere op eigen benen kan staan en weer kan gaan bouwen aan de toekomst. Daarom in de juiste match essentieel! De coördinator gaat met je in gesprek en kijkt wat er bij je past. Denk aan:

  • Ben je meer van een praatje of juist van praktische hulp?
  • Hou je van rust of zoek je wat levendigheid in huis?
  • Wat vind je belangrijk qua privacy?

De coördinator neemt al jouw wensen en verwachtingen mee en kijkt welke jongere bij je past.
In onderstaande video vertelt Nicole hoe een Kamer met Aandacht haar heeft geholpen.

Kamerverhuur in 5 stappen

Wist je dat?

  • Er Kamers met Aandacht gerealiseerd worden bij gezinnen of alleenstaanden, maar ook in studentenhuizen, tuinhuizen, gastenverblijven of woongroepen.
  • Veel woningcorporaties samenwerken met Kamers met Aandacht. Dus ook als je zelf een woning huurt, kun je toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat je je huurtoeslag kwijt raakt.
  • De overheid bezig is om de regels voor hospitaverhuur aantrekkelijker te maken.
  • De slaapkamer niet groot hoeft te zijn, zolang de jongere gemiddeld 12 m2 aan woonruimte heeft.
  • Een eigen badkamer of keukentje niet noodzakelijk is. Mocht dit wel wenselijk zijn, dan heeft Kamers met Aandacht goed contact met fondsen die een kleine verbouwing mogelijk financieel kunnen ondersteunen.
  • Kamers met Aandacht 24/7 bereikbaar is voor verhuurders. Je staat er dus nooit alleen voor!

“Ik wil van waarde zijn voor jongeren die net even een zetje nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen”

Verhuurder Lien

Krijgen jongeren jouw aandacht?

Ben jij degene die een jongere een plek biedt waar hij/zij, met steun van een vertrouwde begeleider en een beetje aandacht van jou, verder zelfstandig kan worden? Meld je dan vandaag nog aan voor de online informatieavond en laat je informeren over wat er mogelijk is!

Aanmelden informatiebijeenkomst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.